Valper på vei

Helt siden jeg hadde Cavalierer som tenåring har jeg ønsket å drive oppdrett, vi fikk ett kull på Lucie da hun var rett over 2 år og det ga virkelig mersmak. Jeg har lenge letet etter en tispe som jeg kan avle på siden, men uheldige omstendigheter har gjort at noen flere kull siden Lucie’s har uteblitt. Nå, ti år etter, venter Kira kull med Minus og dette gleder jeg meg masse til. På ultralyden forrige uke sa vetrinæren det hvertfall vistes 3 små. Kommer til å røngte muligens neste uke for å telle ryggrader

En oppdretters ansvar er utrolig stort og spenner seg over mange områder. På den ene siden skal foreldredyrene være friske, sunne, fri for kjente sykdommer og ha et godt gemytt. Dette må også måles mot gjennomsnittet i rasen generelt. Jeg synes også at hunder som skal avles på kan vise til resultater av noe slag og vise at de kan brukes.  For gjeterhunden er det bra gjeterinstinkt og trenbarhet på sau, men jeg ønsker også mer fra border colliene mine. De skal fungere i hverdagen, konkurrere agility og lydighet, være sosiale med mennesker og andre hunder samt ha et godt driv på mat og leking. Og på den andre siden kommer miljøtrening og sosialiseringen av valpene.

Kira er nå omtrent seks uker på vei og termin er helgen 14.-16. desember. Valpekassen er i hus og jeg samler aviser, håndklær og tepper, erfaring viser at valper er ganske skitne av seg… Jeg gleder meg til å ta tak i valpetiden og det det medfører! Nå som genene er bestemt er det viktigste en god oppvekst fra valpekasse og frem til åtte uker, det er ikke et lite ansvar jeg har påtatt meg, heldigvis med god hjelp fra Kira.

Hva forventer jeg av egenskaper i valpene?

Jeg har selvsagt tenkt endel på hvilke egenskaper som jeg ønsker å føre i oppdrettet mitt. Jeg ønsker high-drive, uredde hunder som tåler en støyt, som gjeter intenst på sau uten for mye eye, men lett kobler ut av gjeting for å trene agility eller lp. Det jeg forventer av dette kullet er aktive hunder med høy intensitet som må få arbeidsoppgaver og god, forutsigbar oppvekst. Jeg ser for meg at de kommer til å bli fenomenale treningspartnere og gi det man måtte trenge av guts i trening og konkurranser. Linjene på Kira og Minus er utelukkende gjetere, flest arbeidshunder, men også en god del gode konkurransehunder. Sannsynligvis blir det bra gjeterhunder for også ferske gjetere. Både Minus og Kira er veldig hengivne og kontaktsøkende.

Å drive oppdrett er spennende og utfordrende, og i første omgang kommer jeg til å loggføre, filme masse og følge valpene tett opp de første årene for å høste mest mulig erfaringer. Mest sannsynlig kommer jeg til å beholde en selv også.

4 kommentarer om “Valper på vei

  1. kjempe spennende. gleder meg til å følge bloggen din. Jeg er sikker på du vil gjøre en god jobb og sikkert lære masse nytt og valpe kjøperene kommer til å nyte godt av kunnskapen du allerede har. Nesten litt misunnelig på de som skal få valp fra deg de er heldige. Det er jeg sikkert på. 🙂 ❤

  2. Takk for kjempefin kommentar 🙂 det er utrolig spennende å sette igang og jeg håper også at valpekjøperne blir fornøyde!

  3. Fantastisk Lene! Så deilig å vite at det er oppegående oppdrettere på bc i nærheten. Kanskje jeg får kjøpe valp av deg om noen år da 🙂 Kira må jo få en lille bror/søster etter hvert!

  4. Ja selvsagt, alle hunder trenger småsøsken! 😀 Hoho, nå driver jeg å finner utav hvordan jeg får til LIVE-stream sånn at jeg kan skikke på valpene fra hvor som helst

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s