Kurs for Maria Hagstrøm

06:00 lørdags morgen satte hundene og jeg kursen mot Bergen for å gå på lydighetskurs for Maria Hagstrøm. Selv om jeg har hørt mye av det hun sa før, gir det en ekstra god forståelse å få høre ting på en ny måte, med en ny vinkling. Alt i alt synes jeg kurset var okay lagt opp, bra teori og mye å lære i praksis. Rent pedagogisk synes jeg det ble litt mye rot i teorien (selv om hun fikk frem poengene sine på en forståelig måte) og at praksisøktene ble vel lange per hund (trente kun 4 økter i løpet av hele helga). Vi trente én og én i veldig lange økter. Men at jeg sitter igjen med mye lærdom som kommer til å gjøre meg til en bedre hundetrener er det ingen tvil om!

Notatene mine

Hundetreningen blir delt inn i 4 hovedpunkter:

 1. Grunntrening (setter grunnlaget for all videre trening, er belønning, fart, konsentrasjon etc)
 2. Detaljer og moment (hvor godt kan hunden momentene og detaljene den skal utføre)
 3. Kjede og helhet (kan hunden gjøre flere momenter/detaljer etter hverandre uten belønning og med flyt)
 4. Konkurransetrening (synes hunden at det er kult å gå inn i en ring, mestrer den konkurranse like godt som trening)

Når man skal konkurrere ønsker man en heit, men avbalansert hund. Hunden bør ha balanse mellom stadga (være i ro) og det å trykke på med fart og eksposivitet.

Grunntrening

Det meste som går gale i treningen skyldes grunntreningen. Denne er fundamentet til all videre trening og må være i orden for å lykkes. At hunden legger seg på fellessitt løses gjerne ved at man trener på 5 meters avstand eller mindre og lærer hunden at den SKAL sitte for å få belønningen sin. Man kan få statister til å kommandere hunden, dytte borti hunden, pælme leker og godbiter osv for å forsøke å «lure» hunden til å gå ut av sitten. Man belønner selvsagt KANONbra og når hunden sitter i ro. Dette gjelder alle delmomenter hvor hunden skal være i ro.

Kjeding

Man kan starte med kjeding allerede når hunden er 3 mnd og kan noen få ting. Det trenger ikke å være hele øvelser. Man bør kjede MASSE, hunden skal være vant til å bytte fra moment til moment slik den kommer til å gjøre i konkurranser. Å kjede sammen flere momenter er en bra måte å å finne brister i punkt 1 og 2 (se over) for å fikse disse for seg. Gjennom å kjede (man tenker helhet) for deretter å fokusere på detaljene i kjeden får man med seg viktige komponenter for å bli en bra ekvipasje i konkurranseringen. På én side må man ha fantastiske detaljer, og på den andre må detaljene satt sammen bli en god helhet. Å opprettholde denne balansen er noe Maria mener at klikkertrenere spesielt sliter med da disse fokuserer veldig på detaljer og ofte glemmer helheten.

Når man har satt seg opp en kjede (for eksempel 3 øvelser fralp-programmet) bør man bestemme på forhånd om man skal bryte for feil eller ikke. Man kan kjøre gjennom kjeden og slippe gjennom litt småfeil på detaljnivå og heller fokusere på disse for seg etterpå. Å kjøre gjennom kjeden er en måte å sjekke status på.

Fokuser på «neste gang skal denne kjeden fungere!» når man kjører gjennom kjeden. Går det ikke som planlagt første gang må man tilbake på moment/detaljnivå, kanskje grunntrening for å få det til.

Feilmeldinger

Etter et «oi» – belønn neste forsøk, uansett hva hunden forsøker. Bruk gjerne lavkvalitetsbelønninger på det man ikke er fornøyd med for å holde selvtilliten til hunden oppe. Hunden skal ha en bra følelse i feilmeldingen og hovedfølelsen skal være «æsj, nå gikk jeg glipp av en mulig jackpot!».

 • Selvbelønning: Da jeg gikk inn i ringen med Minus startet han med å spise hestemøkk. Maria mente at jeg her burde stoppet ham og fokusert på belønningskvalitet. Hun sa derimot at når hannhunden hennes valgte å lukte på en løpetispetisseflekk sprang hun vekk og trente med en annen hund for å vise ham hva som skjedde når han valgte feil. Ser ikke forskjellen på disse to situasjonene, ser på begge atferder som selvforsterkende, hvis ikke ville ikke hunden gjort det i utgangspunktet.

Hunden begynner å bli klar for konkurranse når:

 • Den gjør øvelsen uten hjelpere
 • Den gjør det på første forsøk eller første kommandering
 • Den er overtrent og  gjør vanskeligere ting på trening enn det konkurransen kommer til å være
 • Den koser seg i ringen
 • Den er utholden

Trening og konkurranse trenger ikke å være to forskjellige ting

Tren mest mulig likt slik konkurransene kommer til å være. Tren på for eksempel:

 • Varme opp på et sted, gå inn et nytt og hils på en «dommer»
 • Å bli kommandert – slik at man ikke selv bestemmer når man skal gjøre hva
 • Sett opp en ringeklokke som forteller deg når du skal entré ringen
 • Tren på hva som skal skje i ventetiden før man entrer ringen og mellom øvelsene i konkurransen
 • Sett opp konkurranseringen (ringbånd, rute, apportbukker, kjegler etc)
 • Belønn overgangene mellom øvelsene, ikke nødvendigvis øvelsene i seg selv. (Maria bruker å avvente belønningen til hun ser at hunden ikke forventer den kjempesterkt)
 • Hvordan opptrer man i en konkurranse? (Holdning, stemmebruk, bevegelser, belønning)
 • Forstyrrelsen, få folk til å leke med hunder rundt «ringen», være publikum, snakke, klappe etc
 • Gi hunden den ultimate opplevelsen inne i ringen!! En hun som DIGGER å være i konkurranseringen med deg, dommer og publikum rundt har en større sjanse for å klare seg godt
 • Tren hunden til å kunne skifte fokus – fellesdekk og innkalling har to forskjellige fokus, og at hunden skal raskt

Styr aktivitetsnivået med belønningene

Er hunden for høy eller lav i øvelsene bør man regulere drivet med belønningene og ikke direkte med trening. Tinka hadde for lavt aktivitetsnivå og Maria var i tvil om hun i det hele tatt var i stand til å løpe så fort som hun gjorde på søndagen. Forstår at det er inntrykket hun fikk av henne på lørdagen, men kjenner jeg må le litt inni meg også for jeg vet hun kan være spinnvill, har bare ikke fremprovosert dette så mye i trening 😉

Hvordan høyne hundens aktivitetsnivå?

Jeg spurte om jeg burde gå inn mer mer og oftere belønning, samt lavere krav til hunden, og/eller se på belønningskvaliteten. Maria mente det beste var å se utelukkende på belønningskvaliteten og hvordan belønningene bli gitt. Jeg skal begynne å være mer aktiv i belønningen, løpe mer, leke sånn at Tinka bli «crazy», la henne spise mens hun løper etter hånda mi osv.

Praksis

Tinka:

 • Fri ved foten – høyere aktivitetsnivå og en bedre attityd, belønnet da hun lyste opp og hevet halen. Fikk tips om å shape frem et gladere kroppspråk samt benytte mer aktive belønninger. Maria synes jeg klarte å plukke opp hver anledning for å belønne (kjekt med tilbakemeldinger til meg selv også 😀 )
 • Hoppstå – ikke ta denne inn på siden før hunden kan gå 20 meter i baklengsgående også gi en bra hoppstå på kommando
 • Innganger – Belønn sporadisk, trente bra på dette, hun har kontakt og er flink, men samme problem som med fvf
 • Utgangsstilling – Belønn henne for å trekke langt bak før hun snur. Tren plassering av sitt og plassering av snuing for seg selv. (Sitten kan læres inn ved å ha henne bak ryggen for så å komme i utg. stilling) Belønn med høyre hånd bak rygg for å gi en forventning til bak ryggen når hun kommer inn. Sil ut de verste utførelsene etterpå.
 • Fart i innkalling – tren på å få frem «Crazy-Tinka» og belønn dette med mer crazy. Gå på stooot stooor avstand og la henne bli vant til følelsen av å SPURTE. Maria mente jeg burde la henne gå da hun tyvstartet. Uenig her, hun er ikke så pjusk som hun ser ut. Får trene på bli og fart for seg selv, benytter jaktinnkallinger.
 • Tinka trenger høyere aktivitetsnivå, hun liker for godt å sitte i ro, ikke i balanse

Minus:

 • Innganger – tillater at Minus går inn i ringen og snuser, belønner heller kjempebra når han tilbyr kontakt. Etterhvert bør man bryte hvis de snuser, men ikke med en så liten og uerfaren valp
 • Baklengsgåing – Her svinser han litt ut til siden og går skjevt. Belønnet litt med andre hånd og før han rakk å svinse ut til siden. Han ble veldig mye bedre på de små øktene vi hadde. Han hadde kanonbra fokus og fikk masse skryt av Maria. Ga ham noen feilmeldinger da han svinset for mye ut, gikk ut av posisjon og forsøkte igjen. Minus er flink på å takle feil og innretter seg raskt.
 • Sitt i ro – Jeg tror Maria ville teste hvordan han var på stadga og Minus satt som et lys til fri-kommando.
 • Per dags dato har Minus en bra balanse mellom stadga og aktivitet i følge Maria. Han er videre en type man lett klarer å få for heit, så hun ba meg følge med på dette og legge like mye nedi stadga som i aktivitet. Hun sa også at jeg hadde klare kriterier for hunden og formidlet disse godt.

Om gjeting

Siden jeg vil drive med gjeting fikk jeg lurt inn noen spørsmål om akkurat dette. Maria sier at gjeting i seg selv er selvforsterkende, så ytterligere påvirkninger slik som ball og godbit er ikke nødvendig. Man må heller ha stålkontroll på forsterkningen (altså løpe etter sau)  og bør dermed starte med hunden i bånd, og ikke la den gå mot sauen før den går i det tempoet og med den holdningen man ønsker. Går hunden for fort, blir den fysisk stoppet av båndet. Man bør trene på et såpass lite området at hunden ikke får selvbelønnet når den gjør feil.

Film og bilder kommer kanskje

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s