tanker om hund og problemer

Har jobbet endel med «problemhunder» gjennom Siddis Hundeskole og har møtt mange fortvilte hundeeiere. Én ting som har slått meg er at i 90% av tilfellene kan hunden «fikses» og bli nesten helt bra, med nok og riktig trening. Men det som ofte er vanskelig er tilrettelegging av miljøet i behandlingsprosessen og derfor gir mange opp underveis. I tillegg er det en psykisk påkjenning å jobbe med en hund som har stadige tilbakefall i prosessen. Positiv tankegang kan du nå langt med, du bør fokusere på det som hunden gjør bra, gi den valg gjennom positiv trening og legge tid ned i å sette opp situasjoner eller besøke problemfyllte miljø og trene kontrollert der. Thomas Stokke har blant annet skrevet et nyttig og beskrivende blogginnlegg om treningsløsninger som absolutt bør leses.

Det er vanskelig å finne løsninger på problemer som er dyptgående i hundens mentale tilstand, noen tyr til antidepressiver og/eller DAP og dette kan fungere bra for noen. I noen få tilfeller har jeg opplevd at det er stoffskiftet som er grunnen til problemer, og mange andre ganger hjelper det utrolig mye med å kastrere individet. Dette kan på en annen side være problematisk, da det er testosteronen hos hannhunden som ofte gir mot. Fjerner man dette, fjerner man kanskje det siste lille motet hunden har igjen, noe som ikke er ønskelig.

Når man har en problemhund må man spørre seg selv flere spørsmål, for det første, har hunden det generelt bra? Hvis hunden generelt har det bra, er det en god motivator for ikke å omplassere eller avlive. På den andre siden, hvis hunden generelt har det vondt eller dårlig bør man igjen spørre seg noen spørsmål:

  1. Kan problemet fikses på noen måte slik at hunden har det bra?
  2. Hva koster det meg å fikse dette problemet?

Siden svaret på 1. i de fleste tilfeller er Ja: hunden kan fikses, den kan trenes til å takle situasjoner, eller den kan omplasseres et sted hvor den ikke kommer opp i vanskelige situasjoner. Så kommer man tilbake til medisiner som kan hjelpe tilstanden. Det er alltid lurt å ta hunden med til en vetrinær for å sjekke om det ikke er noe i veien med hunden, kanskje den har vondt et sted som laget problemer?

Spørsmål nr 2. er det vanskeligste, hva koster det meg å fikse problemet til hunden min? Skal jeg bruke min tid og energi i at dette individet skal ha det godt, kanskje på bekostning av min egen livskvalitet, eller enda verre slik: at det er en fare for andre?

2 kommentarer om “tanker om hund og problemer

  1. 😀 For en fantastisk film! Så flink du er til å tegne! Og til å mikse sammen tegninger, passende musikk og så kloke tanker :-D. Interessant, motiverende og tenkverdt innlegg! Kjempeimponert nå!

    Stå på!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s